Quantcast
Channel: Fra Limfjordens bredder...
Viewing all 2308 articles
Browse latest View live

Tørfisk

$
0
0
Døde, modnede fisk
Tørfisk i Agger - heavy Agger.
På min morgentur rundt om Agger forleden, kom jeg forbi en tørresnor med fisk.

Det er jo de nok så bekendte tørfisk, som blandt andet har givet navn til Danmarks ældste boyband, der jo stammer fra nabolaget.

Tørfisk er tørrede og saltede isinger. Jeg fik en snak med ejeren, mens jeg fotograferede - og det blev til en lidt nørdet snak om modnede, døde fisk.

Lufttørring er en god, gammel konserveringsmetode.
Personligt er jeg ikke så pjattet efter tørfisk, men jeg har stor veneration for tørfiskens fætter, bakskulden, der især produceres lidt længere ned ad vestkysten.

Bakskulden er en saltet, tørret og røget fladfisk, der smager skønt, når den serveres lun og smørstegt. Min far handlede i sin tid en del med et firma fra Esbjerg - og modtog derfor hvert år til jul en kasse bakskulder fra Fanø, hvor man betragter det som en lokal specialitet.

Det faldt ikke lige i mors smag, men det lykkedes os da de fleste år at få lov at låne komfuret, så vi kunne stege bakskulderne, når først juletravlheden havde lagt sig - og det er altså guf og et ungdomsminde.

Egentlig fortrængt af årene, men dukkede op på lystavlen denne forsommermorgen i Agger. Og jeg har besluttet mig. Til efteråret skal der produceres bakskulder her i huset...
En vestjysk delikatesse på vej i modningsprocessen...


Hofficielt

$
0
0
Fra den royale historiebog
Gildebrødrene i Nuuk til kongeligt glo-bryllup.
Tirsdag aften sad Dina klinet til fjernsynet - og jeg undrede mig lidt. For hvad var det, der var så interessant, at det kunne slå en forårsaften i haven?

Nuuks nu afdøde borgmester Agnethe Davidsen og
 kronprinsesse Mary konverserer over champagnen.
Det var TV2, der bragte et program om Mary og Frede i anledning af 10-året for deres bryllup.

Ja, tænk, nu er der gået ti år - og det førte til, at jeg i aften har brugt en del tid på at kigge gamle billeder fra 2004.

Som jeg husker det, var bryllupsdagen fridag ved Nuup Kommunea. I hvert fald havde jeg fri - og havde aftalt med en flok af gildebrødrene fra Sct. Georgs Gildet i Godthaab, at vi skulle holde bryllupsfest om eftermiddagen. Rigtig royalt med fem retter og tilhørende vine. Og det var altså mig, der stod for menuen. Festen kunne foregå om eftermiddagen på grund af de fire timers tidsforskel mellem Nuuk og Fredensborg

De nygifte royale på officielt besøg i Nuuk.
Jeg husker ikke alle retterne, men vi fik i hvert fald blandt andet stenbiderrogn, stegte fasaner og til afslutning den ultimative chokoladekage, Marcel Gateau.

Ud på dagen blev det til et gruppebillede - vist nok efter aftale med Billed-Bladet, som dog aldrig brugte det. Men så er der jo ikke noget til hinder for at bringe det her på bloggen. Bemærk, at vi alle sidder på den ene side af bordet. Det skyldes, at vi jo gerne skulle følge med i fjernsynet under den kongelige middag.
Nu da jeg var i arkivet, fandt jeg også en stribe fotos taget senere i 2004.

Agnethe Davidsen og kronprinsesse Mary foran
det børnekor, som optrådte ved receptionen.
Den 22. juni havde Nuuk nemlig besøg af kronprinsparret, der blandt andet besøgte rådhuset for at takke for den nationaldragt, som kommunen havde givet Mary i brullupsgave. Det foregik ved en lukket reception, hvor jeg ,så vidt jeg lige husker, var eneste fotograf - og blandt andet tog et gruppebillede af kommunalbestyrelsen sammen med de royale gæster.

Jeg har dykket lidt i bunken af ikke tidligere offentliggjorte billeder. Teknisk set er de ikke alle ligefrem perfekte. De er taget med mit dengang nyerhvervede Canon 300D - mit første digitalkamera - og den digitale teknik var dengang knap så avanceret som i dag. Desuden havde jeg lidt problemer med at betjene kameraet rigtigt, så der blev taget temmelig mange dårlige billeder den sommer. Et af problemerne var indstillingen af lyset - men et andet nok så alvorligt problem er, at jeg ikke har taget billederne i RAW-formatet, for det gør det altså svært er korrigere fejl.

Men tag billederne som de er - en dokumentation af et historisk møde på Nuuk Rådhus.

Ikke noget at brokke sig over

$
0
0
Honi soit qui mal y pense
En fredelig forsommeraften ved Ryå. 
Rørhøgen var alt for langt væk.
Det er nemt at blive lidt blaseret, når man bor i så dejlige omgivelser som Øland og omegn, så egentlig var jeg ikke særlig tilfreds med fredagens aftenstur med kameraet.

Turen gik først til dæmningen ved Ulvedybet, men et par fouragerende skestorke var ligesom ikke nok. Så jeg kørte videre til dæmningen langs Ryå ved Haldager vejle.

Jeg har ofte fra bilen set rørhøge i området - og det er i øvrigt også et kendt samlingssted for unge fiskeørne, så her var da chancen for et fede billeder.

Rørspurven er nem at kende på det
 hvide halsbånd og det sorte "skæg".
Men nej - kun en enkelt rørhøg blev det til, og den var alt for langt væk til at fotografere. Så da solen var gået ned, og det var blevet for mørkt til at fotografere, luskede jeg tilbage til bilen. Der fik jeg tilfældigvis øje på en rørspurv i udkanten af rørskoven - og jeg tog da også et par billeder.

Det blev ikke rigtig godt - dertil var det for mørkt - men det er trods alt første gang, jeg har fået en rørspurv i søgeren. Så hvad er der egentlig at brokke sig over? Og vejret var dejligt - og køerne græssede fredeligt. Så kan man næsten ikke forlange mere. Oh jo, måske en rørhøg...

Sotto Vento

$
0
0
Lækker mad og mange kiks
Sotto Vento ligger oven på en tyskerbunker.
Dina havde fødselsdag lørdag - og vi sluttede en god dags arbejde i haven af med en bedre middag i Blokhus.

Målet var Sotto Vento - en italiensk restaurant bygget på toppen af en tyskerbunker midt i byen. Dina er ret begejstret for stedet - og som regel plejer hun at spise noget skaldyr af en art, og jeg napper en pizza.

Men i dagen anledning skulle der lidt ekstra på bordet. Så Dina valgte en tallerken grillede jomfruhummere og kæmperejer på en bund af soltørrede tomater samt en banana split til dessert.

Lækker og velsmagende
marineret laks i rigelige mængder.
Jeg hoppede på dagens tilbud - en treretters til 225 kroner - som bestod af urte- og citronmarineret laks, torsk i tomatsauce samt dagens dessert.

Maden har jeg ikke de store kommentarer til. Den var god, rigelig og veltillavet, som altid på Sotto Vento. Men alligevel var der en del småfejl undervejs.

Betjeningen er typisk for sommerlandet. Ikke faguddannet serveringspersonale - typisk studerende med mere eller mindre personality og flair for jobbet. Søde lyshårede piger, som med lidt hjælp fra arbejdsgiveren kunne have reddet aftenen hjem til en sublim oplevelse. Men der var for mange kiks - og det falder primært tilbage på dårlig ledelse.

Det er ikke lige til at se det - men det er et dejligt
stykke torsk. Man burde nok have undladt at dække
 torsken helt med sovs.
Da jeg i forbindelse med bestillingen spurgte om, hvad dagens dessert bestod af, blev den smilende blondine mig svar skyldig - og måtte lige en tur forbi køkkenet, før hun kunne oplyse, at det var italiensk tærte med en iskugle. Fint nok - men hvis man lige havde taget sig tid til et hurtigt briefingmøde ved arbejstids begyndelse, kunne situationen være undgået.

Til maden serverede nogle fine små, friskbagte brødstykker. Lune og lækre - og med smør til. Men det er decideret kikset, at man dækker op i cafeteriastil med en gaffel og en steakkniv rullet omkring en serviet. Prøv lige at fiske blødt smør ud af en portionspakke med en steakkniv. Det er umuligt - og jeg bad derfor om en smørrekniv. Dette ønske kunne man ikke opfylde, fordi man åbenbart ikke havde andet end steakknive.

Når man serverer skaldyr, kan man som gæst forvente, at der følger skylleskål og en skål til skallerne med i serveringen. Her fik vi det først, da vi bad om det - men prompte og uden tøven, hvilket efterlod os med en fornemmelse af forglemmelse. Den ønskede skaldyrsgaffel indgik dog ikke i restaurantens bestik-sortiment.

En dejlig tærte med et lidt syrligt jordbærfyld.
Efter hovedretten gik vi udenfor for at ryge. Stor var vores forbløffelse, da vi kom tilbage til bordet - og de snavsede tallerkener og madresterne stadig stod på bordet. I øvrigt blev desserten yderligere forsinket, fordi tjeneren ved bestillingen havde glemt at spørge, om jeg ville have tærten med æble eller jordbær.

Og for at vende tilbage til bestikket, så er det altså også lidt kikset at spise tærte med en langskaftet cappuccino-ske. Her ville en kagegaffel klart have været på sin plads.

Alt dette til trods tøver jeg ikke med at anbefale Sotto Vento. Priserne er ikke ligefrem discount, men alligevel rimelige - og maden er altid god. Sotto Vento er en familierestaurant - og lokalerne er store. Det samme er lydniveauet, når restauranten er fyldt med børnefamilier. Mit råd er: Besøg stedet tidligt eller sent om aftenen.

Qvortrup er en helgen

$
0
0
Fra overvågningens overdrev
Big Brother is watching you...
Jeg blev ret glad, da jeg hørte, at der sad en mand i Nets og sendte kreditkortoplysninger til Se og Hør. For det var da en nyhed med perspektiver for alle os, der ikke kan finde ud af Nem-ID, Nem-konto, Nem-ditten og Nem-datten.

Så næste gang i Brugsen og jeg havde betalt med kort, og kassedamen spurgte, om jeg ville have bon’en med, sagde jeg bare nej: - Det behøver jeg ikke, for jeg kan alligevel læse det i næste nummer af Se og Hør.

Perspektivet var lysende. Fremover ikke noget med at fedte med papkort, huske pinkoder og fuske med Java, Karat eller Ali. Bare købe Se og Hør og slå op på side 56 for at få kontooversigten – næsten som i de gode gamle dage for ti år siden.

Men hvor længe var Jeppe i baronens seng? For kassedamen fik mig ned på jorden: - Trowr do, at do er kendt nok til det, sagde hun.

Der gik jeg ned på tælling – og opgav drømmen.

Men jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at jeg åbenbart er den eneste i landet, der hverken er særlig forbavset eller forarget over sagen.

For det måtte jo komme. Alle elektroniske og digitale systemer kan overvåges – det ligger i sagens natur – og når vi nu har valgt at bygge et samfund op på digitaliseringens velsignelser, følger det også, at systemerne misbruges.

Det kan ikke forhindres, så længe der er et marked for den slags oplysninger. Det er akkurat som hårde stoffer – uanset at det er forbudt, handles de fortsat mere eller mindre åbenlyst. Sådan er verden. Hvis der er efterspørgsel, er der også udbud. Det kan vi ikke lave om på.

Ikke desto mindre står politikerne i kø for at forhindre, at såkaldte følsomme oplysninger slipper ud. Det er en nyttesløs kamp – og det håbløse i projektet understreges af, at politikernes løsning er at bekæmpe overvågningen med mere overvågning.

I virkeligheden er den store skandale ikke Se og Hørs misbrug af data. Skandalen er, at vore politikere har skabt et samfund i moralsk forfald. Dansen om guldkalven og et overbelastet, overdimensioneret og overflødigt velfærdssystem nødvendiggør stadig mere overvågning.

Politikerne i Elfenbenstårnet foragter og mistror den lille mand. De har skabt et samfund, hvor det ikke er muligt at leve elektroniske systemer. For hvis det er overvågningen, der er problemet, så er løsningen ganske enkelt gode, gammeldags kontanter uden faktura. Og hvis vi i samme åndedrag afskaffer cpr-nummeret, så løser vi også problemet med identitetstyveri.

Men så taber staten indsigten i din økonomi – og det er baggrunden for, at politikernes indsats mod overvågningen aldrig bliver andet end spil for galleriet.

Husk på, at de elektroniske systemer er designet til, at staten kan overvåge dig. For måske har du rettigheder i forhold til Se og Hør – men ikke i forhold til skattevæsenet. Her finder man – fra venstre til højre – at det er helt legitimt, at man ikke kan få sin løn udbetalt i kontanter, og at selv småhandlende kræmmere på Hjallerup Marked ikke bare kan nøjes med en cigarkasse, men absolut skal have et elektronisk kasseapparat. Og de skal føre logbog over, hvem der er ansat. Og hvornår kyllingen røg ud af fryseren. Emsige embedsmænd render rundt med termometer for at tjekke temperaturen på pommes fritterne. Fødevaremyndighederne optræder som både udøvende og dømmende magt og overhælder hjemmerøgerens delikatesser med grøn farve.

Vi har politikere, der har bemyndiget skattevæsenet til at betræde privat ejendom uden dommerkendelse – og som de seneste års mange sager har vist, har vi skattemyndigheder, der, hvad moral angår, får Qvortrup til at ligne en sand helgen.

For den enkelte borger gør det næppe nogen forskel, om det er staten eller Se og Hør, der overvåger. Under alle omstændigheder krænkes vore rettigheder – og gør drømmen om frihed til en illusion i det såkaldte velfærdssamfund.

Så nej – det forbavser og forarger mig ikke, at Se og Hør fusker lidt med dataene. Det er, hvad man kan forvente i et samfund i moralsk skred – og hvor politikerne går forrest i lemmingevandrigen ud over afgrunden. Men jeg begynder at forstå Lars Løkkes modvilje mod at bruge eget kreditkort – og det er måske den øjenåbner, der skal til, for at politikerne vil erkende, at vi er gået for vidt i digitaliseringen af samfundet.

For resten er det jo sådan, at der altid skal være en hæler til en stjæler. Hvis man ikke bryder sig om Se og Hørs adfærd, kan man jo bare lade være med at købe bladet – og for de kendtes vedkommende undlade at gå til receptioner i det indre Københavns kändisjungle af teatre, restauranter og natklubber.

Men sådan spiller klaveret ikke. Og det ved de kendte godt. Så mange af dem, der lever af omtale i sladderpressen har nu bebudet, at de vil lægge sag an mod Se og Hør – og således sikret sig yderligere omtale i pressen.


Og det er vel her, vi har problemet i en nøddeskal. Moral er godt – men dobbeltmoral er dobbelt så godt.

Offentliggjort første gang i Nordjyske Stiftstidende 16. maj 2014.

Gang i skurebørsten

$
0
0
Væk med den grønne slim
Altanen er camouflagefarvet - og godt begroet med alger.
Jeg har købt en K3'er.

Kendere af hammerslags-lingo vil vide, at det ikke er så godt. K3 er tilstandrapportens bundkarakter.

Men nu skal det med, at det kun var en enkelt K3'er - og at det var en forholdsvis enkel sag at afhjælpe problemet.

Bundkarakteren skyldtes, at der i enden af huset oppe på loftet - der hvor jeg har det kombinerede herreværelse og koncernhovedkvarter - var en altandør uden altan. Den slags bedømmes som en alvorlig og livsfarlig mangel ved huset - men Herregud, det er altså også en forholdsvis enkel og overkommelig sag at bygge en altan af nogle bjælker og brædder.

Så en måneds tid efter, at vi havde overtaget huset, var k3'eren fortid. Nu skulle altanen lige stå et års tid, så træet kunne tørre ordentligt - og så skulle det have en gang maling.

Det er nu fem år siden - og træet er tørret for længst. Det er forresten også efterhånden blevet så overbegroet med alger, at altanen på et luftfoto næppe kan skelnes fra græsplænen. Og det er igen blevet livsfarligt at gå ud af døren. For i regnvejr forvandles algerne til grønt slim af værste splatterkarat - og det er et problem.

Så er der dækket af - og arbejdet kan begynde.
Forrige søndag trak det op til torden. Skyerne i sydvest blev gradvist mørkere - og det var lummert.
Lidt træls for det var egentlig en god dag at knokle i haven. Men der er jo ingen grund til at fortvivle - for der der er jo også masser af ting, man kan lave i regnvejr.

For eksempel fjerne alger.

I al hast fik jeg rigget noget afdækningsplast til, så planterne under altanen ikke fik en overdosis algefjerner. Algefjerner er ikke decideret giftigt i tynde opløsninger - faktisk er indholdsstofferne de samme som i visse kunstgødningsblandinger (omend i et andet indbyrdes blandingsforhold) - men man kan aldrig være for forsigtig med kemi i haven.

Så er altanen klar til at blive malet.
Da regnen endelig kom, gik jeg i gang med at påsmøre en opløsning af algefjerner - og mens det silede ned, skrubbede og skurede jeg med en gammeldags skurebørste til den store guldmedalje. Man er vel gammel sømand!

Resultatet fornægter sig ikke. Altanen er nu fin og hvidskurret som et skibsdæk. Nu skal træet lige have lidt sol og tørre - og så om en uges tid, kan jeg begynde at male.

For i år skal det altså være.

Den ukendte blomst

$
0
0
Hvad er det?
En ukendt lille blomst.
Endnu en gang må jeg ty til læsernes hjælp.

De seneste dage er der flere forskellige steder i haven dukket denne yndige lille blomst op. Den består sådan set bare af en stængel - cirka 15 cm høj - der deler sig i toppen ud i en masse blomster. Den optræder sammen krokus - uden at jeg kan give nogen særlig forklaring herpå.

Ved første øjekast ligner den blomsten fra ramsløg - men dem har jeg en del af i haven, og jeg tør godt slå fast, at det i hvert fald ikke er ramsløg. Jeg har plukket en - og stænglen er nærmest lugtfri.

Den er sådan set meget pæn - og jeg har indtil videre fredet den. Men hvis det er noget ukrudt, der breder sig voldsomt, skal den naturligvis væk.

Så - hvad er det?

Fugle i Han Herred

$
0
0
Luftens helte
Allerede på Vejlerne mødte vi denne flotte og elegante
 havterne med en hundestejle i gabet.
Han Herred dækker sådan cirka området mellem Hanstholm (deraf navnet) og Ryå - og Han Herred var genstanden for søndagens udflugt sammen med Adam, Rasmine, Lasse og mormor Dina.

Vi lagde forsigtigt ud med en tur over Torslev til Tingskoven. Derefter videre til Vejlerne. Så gik turen til Hanstholm, hvor vi besøgte Bunkermuseet og spiste frokost på Havnecafeen. Mætte og tilfredse blev kursen sat mod Bulbjerg over Vigsø og Hjardemål Klit. Så fortsatte vi mod Slettestrand via Svinkløv - og endelig gik turen hjemover gennem Fosdalen.

Kameraet var med - og det blev til både billeder af den lille familie, selfies og ikke mindst en masse fugle. Og da det jo er fuglene, der er de mest interessante billeder i, holder vi os til dem i denne omgang.
Netop nu ligger riderne på rede på Bulbjerg,
der er Danmarks eneste fuglefjeld.
Fuglelort kaldes også guano og er glimrende gødning for
Bulbjergs vegetation, der kan fejre grønne dage.
Unge måger - her formodentlig en svartbag -
patruljerer langs fuglefjeldet i håb om en godbid.
Selv om Bulbjerg egentlig burde være hjemsted for
 digesvaler, er der sjovt nok masser af landsvaler på stedet.
Denne tog et hvil på bunkeren.

Egernet på rov

$
0
0
På jagt efter lærkens reder...
Torsdagens gæst i haven.
Red alert!

Pludselig torsdag eftermiddag blev der en voldsom larm i lærketræet. Der var ingen tvivl om, at der var et eller andet efter fuglene. Normalt plejer det at være spurvehøgen - men det bliver altid fulgt af total radiotavshed, mens fuglene trykker sig og forsøger at undgå høgens vagtsomme øjne.

Det her var noget andet - for larmen blev ved.

Pludselig så jeg et  rødt dyr, der rykkede op ad træstammen. Lige sådan ved første øjekast troede jeg, at det var en husmår på grund af den meget lyse bryst, men da dyret faldt til ro mellem grenene var det helt umiskendeligt et egern.

Egernet spiser mest frø og kogler, men går ikke af vejen for insekter og æg - og dette egern var tydeligvis på æggerov, siden fuglene i den grad var oprørt.

Egernet huserede hele eftermiddagen - og på et tidspunkt forlod det lærketræet. Det var bestemt ikke en ufarlig operation - for stærene gik direkte til angreb på egernet, mens det løb ned af stammen. Det har jeg aldrig set før - men de fløj direkte ind i egernet, der fik sig nogle tæsk, inden det smuttede over i bøgen ved bålpladsen.

Det er første gang, jeg ser egern på parcellen - men det var et sjovt møde. Og det kunne da være morsomt, hvis det skulle blive et mere permanent bekendtskab. Godtnok er fuglene ikke tilfredse, men et egern er bestemt at foretrække frem for de mus og rotter, der indimellem føler sig tiltrukket af godterne på foderbrættet.

Og lærketræet kan måske ånde lettet op. For jeg har ellers alvorligt overvejet, om det skal fældes til vinter - men hvis det kan være med til at tiltrække en egernfamilie, kan det naturligvis ikke komme på tale...

Bund i fattigfolk

$
0
0
Wienerschnitzel og ægte bearnaise
Der arbejdes koncentreret under de indledende øvelser.
Så har der atter været fredagstræf blandt øens muntre svende, mesterspiserne fra Han Herred - kort sagt: Øland Sildelaug.

Fredagens menu var komponeret af Hardy og HC og bød på sommersalat og wienerschnitzel - en på papiret overkommelig opgave. Men også kun på papiret...

Sommersalaten bestod af - ja- salat, et hårdkogt æg og lidt bacon. Det er jo med bacon som med fløde - det er der endnu ingen retter, der har taget skade af, heller ikke i rigelige mængder...

En kæk omgang sommersalat - piftet op med en herlig
dressing af ukendte ingredienser og håndbrygget øl til.
Salaten blev piftet op med en dressing, som HC havde med hjemmefra - et lille mesterværk som sandsynligvis var komponeret af konen. Den ellers meget vidende HC havde i hvert fald svært ved at redegøre for indholdet - men der var i hvert fald toner af mynte i dressingen, der faldt i alles smag.

Hovedretten var wienerschnitzel - nogle ordentlige kødstykker på størrelse med en tallerken. Det var en god og passende lejlighed til at repetere historien om denne østrigske nationalret, der bestemt også falder i danskernes smag.

Så er der serveret.
Oprindeligt er wiener-schnitzelen en italiensk egnsret fra Milano, hvor den lyder det meget sigende navn elefantøre. Retten blev bragt til Østrig af den navnkundige og fra wienerballerne så kendte general Radetzky under et østrigsk felttog i Italien i 1860. Siden har hverken Wien eller schnitzler været det samme.

Specielt ikke da retten kom til Danmark - og tartelettens fædre skulle tilføje et særligt nationalt træk til Wienerschnitzlen. Det blev en såkaldt dreng - en citronskive med ansjos, kapers og peberrod der jo er med til at definere wienerschnitzlen i Danmark. 

En dreng hører med til schnitzel i Danmark.
Hvorfor det hedder en dreng, står lidt hen i det uvisse.For et års tid siden diskuterede jeg sagen med overtjeneren på Krybily Kro over en godnatøl - og han mente bestemt at erindre fra studietiden på tjenerskolen, at det var en fordanskning af et fransk udtryk.

Under alle omstændigheder er det vel et udslag af dansk sans for enten ligeberettigelse eller humor, at man også kan lave en pige. Det er en citronskive med en klat smør krydret med paprika - og visse steder i landet serverer man da også wienerschnitzler med både pige og dreng, fortalte overtjeneren.

Wienerschnitzlerne denne aften var store og solide - så de skulle selvfølgelig følges på vej af lidt sovs. HC og Hardy havde valgt bearnaise til lejligheden - og skriverkarlen, Deres ydmyge blogger, fik lejlighed til at demonstrere, hvordan man let og enkelt uden bekymringer lave en ægte af slagsen - uden at den skiller. For rigtige mænd spiser naturligvis ikke pulverbearnaise...

Da drengene gik til bords, gik snakken livligt - godt hjulpet på vej af et par flasker håndbrygget øl og bitte en eller to. Det var varmt denne næstsidste majaften - og som aftenen skred frem var det ligesom det blev varmere. Måske hang det lidt sammen med schnitzlerne - for de var store og lækre, og ned skulle de. Det kom de også - til sidst...

Men der er åbenbart bund også i fattigfolk. Der var i hvert fald ingen, som fandt lejlighed til at påtale den fraværende dessert...

Adam i Jylland

$
0
0
I Olsenbandens fodspor
Bunkermuseet lever højt på Olsenbanden.
Vi har jo haft besøg af Rasmine, Lasse og ikke mindst lille Adam - Dinas øjesten - og huset har mere eller mindre stået på den anden ende.

Misforstå mig ikke - det har været ganske hyggeligt. Vi har fået masser af god mad, for Lasse er jo en ørn i et køkken - og den lille purk er både underholdende og imponerende rap i replikken. Det kommer der sikkert af at bo på Nørrebro - og spørgsmålet er, om han ikke snart skal på genopdragelseslejr i det jyske?

Spøg til side. Dina har haft nogle gode dage sammen med Adam - og ikke mindst en daglang tur i Fårup Sommerland, hvor der stort set ikke var en forlystelse, der ikke blev prøvet, var en succes.

Dette navnetræk får det til at krible
 i de små kleptoman-pølser.
Sidste søndag kørte vi så en lang tur i dejlige Han Herred - og med en lille purk på bagsædet, der netop er begyndt at se Olsenbanden, var det nærliggende at besøge bunkermuseet i Hanstholm. For det var jo i disse bunkere, at Olsenbanden i Jylland blev optaget - og det præger bestemt museet.

Det er i hvert fald en historisk tilsnigelse, når kommandantens pengeskab er mærket Franz Jäger. For det firma fandtes ikke under krigen, men er dog siden blevet et handelsmærke for et dansk brandskab. Og forresten har der heller aldrig været et pengeskabsfirma i Birmingham, der hedder Francis Hunter, eller et i Paris, der hedder Francois Chasseur.

Adam tjekker ekkoet i kanongården.
Det er i øvrigt interessant, at børn i vore dage faktisk holder meget af Olsenbanden. Det giver håb for fremtiden, når noget af det fineste i dansk filmkunst fortsat kan fortrænge I-pads og andet overflødigt tingeltangel. Og for en lidt ældre herre som bloggeren stiver det nu også selvtilliden lidt, når man kan more sig over de samme film, som de unge. Så er verden da ikke helt af lave...

Og nu har lille Adam i hvert fald været nede i bunkeren fra Olsenbanden - og oven i købet prøvet kræfter med ekkoet i kanongården. Hvad mere kan man forlange, få måneder før at det er slut med friheden - og folkeskolen og I-padderne kalder?
En is fra Havnecafeen er nu heller ikke det værste...

Luftfotos på jorden

$
0
0
Greenland Express landet i Aalborg
PH-MJP bliver budt velkommen til AAL af beredskabet.
Flyet kom direkte fra malerværkstedet i Maastricht.
Mandag var på alle måder en god dag. Ikke alene bød dagen på fint sommervejr uden vind af betydning, og uden at det i øvrigt blev ulideligt varmt - og jeg fik samtidig mulighed for at kombinere lidt arbejde med min interesse for både Grønland og flyvning. Oven i købet fik jeg nogle temmeligt enestående fotos, som jeg er alene om - og den slags er altid sjovt.

Ved halvtolv-tiden ringede telefonen - og jeg fik at vide, at PH-MJP netop var lettet fra Maastricht med kurs mod Aalborg med forventet ankomst kl. 12.24. Opkaldet var ventet, tasken med fotogrejet var pakket - og så var det ellers bare af sted mod lufthavnen.

En stolt nybagt flyselskabs-direktør
 præsenterer selskabets første fly.
Jeg var på plads på apron, da flyet - en Fokker 100 fra hollandske Denim Air - drejede ad taxiwayen ned mod lufthavnen. Her fik jeg dagens første billede, da brandberedskabet hilste flyet med luftfartens traditionelle hilsen - et espalier af vand fra brandbilerne.

Flyet er leaset til flyselskabet Greenland Express, der har planer om at åbne en flyrute mellem Aalborg og Grønland. Egentlig skulle flyvningerne allerede have startet i dag, men man mangler stadig myndighedernes godkendelse af flyet - og senere på dagen meddelte Greenland Express så, at premieren på den ny rute er udsat to uger.

Flyet er opkaldt efter Gert Brasks mor og to døtre.
Det var spændende, da Fokkeren dukkede ud af vandkaskaderne. For flyet kom direkte fra malerværkstedet - og vi var nogle af de første til at se det færdige resultat. Det levede op til forventningerne med både en isbjørn på fuselagen og et stort grønlandskort på den røde hale.

Greenland Express er startet af den grønlandske iværksætter Gert Brask - og flyet er døbt Aleqa Tuparna Kattaaraq efter Gert Brask' mor og to døtre. Døtrene var med den synligt stolte far i lufthavnen, og pigerne kunne da heller ikke sige sig fri for at være lidt stolte over sådan at få et fly opkaldt efter sig. Gert Brask kunne i øvrigt afsløre, at han selv er manden bag flyets design. Isbjørnen er direkte tegnet efter et halssmykke, som han har båret i mange år.

Tuparna og Kattaaraq var stolte over
 at have givet navn til et fly.
Det ny flyselskab har haft en temmelig langstrakt take-off - og som sagt mangler fortsat de sidste tilladelser til at gå i luften. Forvirringen og turbulensen op til premiereflyvningen blev ikke mindre af, at den grønlandske avis Sermitsiaq senere mandag kunne meddele, at Gert Brask på Facebook havde skrevet, at han er interesseret i at sælge selskabet allerede før den første afgang.

Igennem en årrække har Air Greenland været alene på trafikken mellem Danmark og Grønland. Tidligere fløj også SAS på ruten, men i kølvandet på den 11. september valgte det skandinaviske luftfartsselskab at lukke ruten mellem København og Kangerlussuaq. SAS havde ellers i mange år en pionerstatus inden for polarflyvningen - og man var i sin tid det første selskab, der fløj mellem Europa og Nordamerika på en rute over Nordpolen.

Logo-isbjørnen er tegnet af efter Gert Brasks halssmykke.
Den røde hale er et levn fra flyets fortid i det
 nu krakkede polske charterselskab OLT Express. Ved at
beholde den røde farve sparede Greenland Express
13.000 € hos maleren, afslørede Gert Brask.
Gert Brask og lufthavnsdirektør Søren Svendsen
beundrer det nymalede fly.

Bom!

$
0
0
Den troløse natur
Bomlærken kaldes også kornværling.
Tirsdag aften var jeg atter en tur til Haldager Vejle.

Igen var det planen at få billeder af de imponerende rørhøge, der holder til i området - og igen glimrede de ved deres fravær.

Til gengæld fik jeg et foto - mit første nogensinde - af en bomlærke. Og sådan ganske kort fortalt har en bomlærke ikke ret meget med en sanglærke at gøre. Det er en værling - og den kaldes da også kornværling - men har fået sit navn på grund af ligheden med det åbne lands førende sanger.

Det er en standfugl og ganske talrig i vores del af landet. Andre steder blandt andet dele af Fyn og Sjælland findes den slet ikke. Bestanden faldt voldsomt i firserne, men er nu stabiliseret på et lidt lavere niveau end tidligere.

Haldager Vejle var forresten samtidig mødestedet til tirsdagens komsammen med de gamle spejdere. Vi skulle grille, skulle vi - og det gjorde vi så på bålpladsen her på Nørremarksvej. Ideen var lidt god mad, røget laks, grillkød, ægte bearnaise og grillstegt camenbert - og så efter solnedgang en nattergaletur i krattet ved Søndergårde.

Planen blev da også gennemført, men nattergalen glimrede ved sin tavshed netop denne nat. Den eneste sang, der kunne høres i Østerby, var faktisk de gamle spejderes bålsange...

Og i skrivende stund - dagen eller rettere natten derpå - synger atter nattergalen - oven i købet så højt, at det kan høres inden for bag lukkede døre i herreværelset. Den er altså ikke til at stole på, den natur...

Arcus

$
0
0
Alle regnbuens farver på regnbuehinden...
Næst efter solnedgange er regnbuer garanteret verdens mest fotograferede objekt - og sikkert også det mest delte på diverse sociale og asociale netværk.

Det er der sådan set ingen grund til. Det er lidt fjollet - for alle ved jo, hvordan en solnedgang eller en regnbue ser ud.

Alligevel gør vi det - og årsagen er vel, at når vi ser noget flot og skønt, så bobler vi over af gavmildhed. De gratis glæder deler vi gerne med alle andre.

Så jeg slutter mig til koret - og deler hermed aftenens regnbuer over ølands fagre sletter og Limfjordens bredder.

Svinet skal ned!

$
0
0
Griseri og grundlovsdag
Så gik starten på årets grisetur...
Som altid drog de gamle spejdere på tur grundlovsdag for at spise helstegt pattegris.

Årets grisetur gik til KFUM-spejdernes dejlige hytte i Lindholm Søpark - på kanten af den store kridtgrav.

Mens grisen svedte i grillen, var vi på tur i sansernes verden i en ganske enkel, men genial sanse-kimsleg, hvor jeg noget beskæmmet måtte konstatere, at både lugte- og følesansen under de rigtige omstændigheder i høj grad styres af freudianske tilbøjeligheder. Fred være med det...

En anden gammel tradition - og det er nu nok mest for damernes skyld, tror jeg - er, at der er præmie til den mest fantasifulde hovedbeklædning. Det kom der nogle helt fine billeder ud af, synes jeg - så dem bringer jeg her i stedet for svinet. For alle ved jo, hvordan en helstegt pattegris ser ud...
Tre sjove hatte og en motorcykel. 
Peter Pan har ikke levet forgæves.
Høj hat i grisens tegn.
Når sandheden skal frem, er der faktisk gammel dansk i mælkekartonen.
Bent nappede halen...

Ristet helleflynder

$
0
0
Skagen Fiskerestaurant lever op til renommeet
Helleflynderen var guddommeligt perfekt..
Det begyndte med en mindre, ægteskabelig krise.

Jeg mente, at det dejlige pinsevejr skulle bruges på haven - og måske lidt grillmad på havepejsen. Dina mente bestemt, at vejret skulle udnyttes til en køretur.

Deri var jeg ganske uenig. Kører sådan set nok til hverdag, så fanden stå i også at gøre det, når man har fri. Men som det så ofte går, fik konen sin vilje - for husfredens skyld.

Så 2. pinsedag om eftermiddagen gik turen mod Skagen. Det var et velvalgt tidspunkt, for pinse-rykindet havde lagt sig - og der var til at være i den i øvrigt hyggelige og smukke havneby.

Der var heller ikke så megen diskussion om målet for aftenmåltidet. Det måtte nødvendigvis blive Skagen Fiskerestaurant, når nu solen skinnede, og det i det hele taget var til at sidde udendørs.

Skagen Fiskerestaurant har et flot renomme - men på den anden side set er det altså også lidt af must i Skagen. Det er her, man kommer for at blive set - gerne solariebrun i femøren, solbriller kækt skudt op i panden og iført sejleroutfit, halvlange bukser og vatteret mærkevarevest. Afsætningen går mere eller mindre af sig selv, så man kunne frygte, at enten var køkkenet slapt - eller priserne så høje, at almindelige mennesker ikke kan være med.

Men lad det være sagt med det samme - alle bekymringer blev gjort til skamme. Restauranten levede fuldt ud op til de kulinariske forventninger - og vi slap da også rimeligt billigt fra udskejelserne, der i øvrigt var ganske beskedne. Der skulle jo føres motorkøretøj på betryggende vis.

For en gangs skyld var vi også enig om at spise det samme. Vi valgte fra husets forholdsvis overskuelige aftenkort en gang gravad laks som forret og en ristet helleflynderfilet som hovedret.

Sådan skal gravad laks serveres i vore dage.
Laksen var i orden - helt grundlæggende. Moderne anrettet - hvor man skærer forholdsvis tykke skiver på tværs i stedet for den traditionelle facon, hvor man skærer tynde skiver på langs af fisken. Garneret med dild efter bogen - og så efter den nye nordiske tradition pyntet med lidt smulder af ristet rugbrød og et par diminutive dråber aioli. Men nu var vi jo i Skagen, så der var også tyttebær på - og det gik fint i spænd med fisken. Det gør tyttebær forresten næsten altid...

Til laksen serveredes både rugbrød og små flutesstykker. Rugbrødet var dejligt, frisk og hjemmebagt, men jeg vil nu nok mene, at der måske var gået lidt lang tid, siden flutesstykkerne var kommet ud af ovnen. Og, oh rædsel, jeg kunne måske også have lidt på fornemmelsen, at de måske lige havde fået en tur i ovnen for at vække dem til live igen. Særlig godt var det ikke, men rugbrødet tog stikket hjem...

Hellefiskeeksperten sagde god for helleflynderen.
Helleflynderen var til gengæld guddommeligt perfekt. Den sad bare i skabet hos både Dina og mig - selv om jeg kunne have frygtet, at Dina ville være blevet skuffet over helleflynderen, der jo er knap så fed som de grønlandske hellefisk.

Det var netop helleflynder når den er bedst. Et tommetyk filetstykke, som man ikke finder hos andre fisk. Ristet ved høj varme, så overfladen var gylden, men alligevel frisk og saftigt indvendigt. Bare perfekt.

Fisken blev serveret på en yderst delikat bund af pasta risonni, spinat og pesto. Pasta risonni er små rislignende pastastykker - og her var de tilberedt nærmest som risotto med både ost og hvidvin. Meget, meget lækkert.

Til maden drak Dina en såkaldt Skawskum fra det lokale bryghus. På hjemmesiden omtaler Skagen Bryghusøllen som en rigtig dameøl - og den faldt da også helt i Dinas smag. Chaufføren nøjedes med to æblemost. Som altid på den slags spisesteder den økologiske fra Søbogaard - selv om jeg lige så gerne drikker Rynkebys.

Vi blev enig om at køre, inden det blev mørkt - så desserten måtte vente, til vi kom hjem. Men vi var nu så mætte og tilfredse efter en god aften, at den fritterede camenbert blev udskudt til tirsdag...

Glimt fra haven

$
0
0
Så er høsten i gang
Duften af sommer.
Onsdag var en stor dag.

Fra morgenstunden nappede vi de allerførste jordbær - og til aftensmaden fik vi årets første kartofler af egen avl. Begge dele smagte fantastisk - og man må gætte sig til, hvordan jordbærrene og kartoflerne så ud, for jeg nåede ikke lige at tage et billede.

I dag har jeg også været i roerne...
Men især de nye kartofler er en højtidsstund her i huset. Faktisk var de så store, at jeg nok allerede burde have begyndt i sidste uge, men det nænnede jeg ikke - for der skal jo også gerne være et ordentligt udbytte.

Løgene har helt sikkert haft det fint med det lune forår.
Dagen bød også på et levn fra fortiden. Jeg har nemlig renset roer. Det var sådan noget, børn og unge fik tiden til at gå med i gamle dage, men opgaven var nu overkommelig, for jeg har sølle 12 kålrabiplanter. Jeg havde fået fat i en håndfuld frø - og så skulle denne traditionelle danske rodfrugt selvfølgelig prøves. Kålrabi smager herligt - især i mos, som man blandt andet spiser det i Norge til sprængt får. Så det har vi planer om at gøre til efteråret.

Zittauerne står fantastisk. Jeg mindes ikke tidligere at have set så store og flotte løg af egen avl - og så skriver endnu ikke sankthans. Det bliver stort, men rødløgene mangler nu stadig lidt vækst.

Kattene har brugt pastinakbeddet som
sandkasse - så det bliver til lidt spredt fægtning.
Værre ser det ud med pastinakkerne. Landsbyens katte brugte pastinakbeddet som sandkasse, da jeg lige havde sået - så det er blevet sådan lidt spredt fægtning. Den eneste trøst er, at det ikke bliver nødvendigt at tynde pastinakkerne i år.

Og så er der kommet gang i sommerblomsterne. Roserne blomstrer, de første georginer er på vej - og ikke mindst studenternellikerne kører for fuldt blus.

Der er fuld knald på studenternellikerne netop nu.
Desværre er jorden også ved at være noget tør - og jeg er da så småt begyndt at vande. Men det allerbedste vil nu nok være lidt regn - eller måske endda et par dage med regn.

Desværre er det nok for sent for jordbærrenes vedkommende. De smager godt af sol - men mængden og størrelsen er nu ikke helt, som jeg gerne vil have det.

Og mirabellerne må vi afskrive i år. De fik frost efter blomstringen - og de få mirabeller, der sidder tilbage er misdannede og sølle at se til.

Til gengæld har jeg aldrig før prøvet at høste gulerødder før kartoflerne. Men takket være det milde vejr i marts, blev de år sået som det første - og allerede nu har de en fornuftig størrelse. Så selv om vi mangler vand, går det nu meget godt...
Disse tidlige og meget flotte gulerødder er jeg stolt af.

Sommeraften på Skagen Sønderstrand

$
0
0
Nyfortolkning af en klassiker
Grenen er et af landets mest fotograferede steder. Her
mødes vandene - og her slutter kontinentet.
Da vi forleden var i Skagen, havde jeg selvfølgelig kameraet med. Man er vel turist!

Dina er måske ikke så begejstret for dette forblæste
 billede - men jeg måtte naturligvis have et foto
af mit livs lys i Skagens lys.
Der er ingen tvivl om, at Skagens gren er et af landets mest fotograferede steder. Her mødes vandene, og her slutter kontinentet - og næste stop er Norge, min far. Og det i sig selv gør jo stedet interessant - ikke mindst for tusinder af nordmænd, der i disse år holder den danske turistindustri i gang med bunker af oliekroner.

Vi tænker måske ikke så meget over det med kontinentet - men begrebet er meget nærværende i den norske bevidsthed, hvor man opfatter dansk frisind og liberalisme som et udslag af kontinentets nærhed. Man taler ligefrem om de kontinentale danskere.

Strandbredderne ved Skagen er også verdensberømte. Måske ikke ved selve Grenen, hvor der er badeforbud - men tættere på byen. Berømmelsen skyldes ikke mindst Skagensmalerne og især Krøyer, der her begik nogle af sine mest fantastiske billeder - og formidlede byens fantastiske lys.

Det inspirerede mig til at lave en nyfortolkning af Krøyers berømte Sommerafen på Skagen Sønderstrand. På Krøyers tid var Skagen bare et mondænt feriested - men i dag er det jo også stedet, hvor alverdens store containerskibe mødes på langfart mellem Østersøen og Atlanten. Skibstrafikken er intens - og den kongelige danske marine nærværende.
Sommereftermiddag på Skagen Sønderstrand.

Hvis nu tyskerne havde vundet…

$
0
0
Bureaukrati
Løkke blæser bilagene et stykke. Foto: Benny Kokholm
- Was? Haben Sie kein Bilag*? Dann haben wir die Brotmaschine, skreg SS-officeren ophidset og gasblå i hovedet, mens hans makker slikkede sig vellystent om de stramme, skinhellige læber ved tanken om at snitte den formastelige synder i regelrette og regelmæssige skiver…

Her i 70-året for D-dagen har jeg funderet over, hvordan det var gået, hvis de allierede ikke var gået i land i Normandiet – og hvis nazisterne havde vundet.

Den tyske krigsmaskine udmærkede sig blandt andet ved et frygtindgydende og imponerende bureaukrati. Der var orden i tingene og bilag på alt. Selv de mest usle, umenneskelige og uretfærdige drab blev minutiøst beskrevet og afrapporteret. Gasdoser, snitvinkler ved decapitering, tommelskruer, patronkalibre og andre smagfuldheder blev noteret ned, for intet måtte overlades til tilfældighederne – og der skulle i hvert fald ikke komme nogen bagefter og påstå, at arbejdet ikke var gjort ordentligt.

I den henseende ville det ikke have gjort nogen forskel, hvis tyskerne havde vundet. For i dagens Danmark er vi også plaget af gasblå kommisærer, der snitter enhver i stykker, hvis der ikke er orden i bilagene. Mange af dem er ansat i skattevæsenet, fødevarestyrelsen, forbrugerrådet og EU, men de allermest engagerede og nidkære kommissærtyper findes i pressen.

For med offentlighedslov og krav om indsigt i hånden sidder disse gribbe og gransker bilag efter bilag – så de kan få deres skalp, en offentlig henrettelse af en kendt person, der en gang har nydt en øl uden bilag.

Pressen minder i dag mest af alt om generalforsamlingens kværulant, der besværer sig over, at bestyrelsen har fået en flaske rødvin i julegave, mens han ingen bemærkninger har til en investering i millionklassen til et nyt klubhus. Lige som pressen har kværulanten nemmest ved at overskue små beløb. Det er typisk for små mennesker – og det er uproduktivt og fører ingen vegne.

Der kan være mange gode grunde til, at Lars Løkke Rasmussen ikke skal være statsminister. Blandt andet at han ikke omsatte sin modvilje mod bilag til politisk handling og gjorde de nemmere at være dansker. Venstre svigtede det liberale Danmark, da man havde magten – og bragte det danske bureaukrati i den kafkaske superliga.

Det kan man med rette kritisere Løkke og Venstre for. Det er politik – og det er substans. Ikke bilag og skræddersyede habitter.

Personsagerne udnyttes ofte til spin, der skal aflede opmærksomheden fra de virkelige problemer – og det virker ikke som om, at journalisterne har tænkt så langt. De tænkte kun på Løkkes flybilletter, selv om det var en begrænset udgift i forhold til de 30 millioner kroner, som GGGI-eventyret koster skatteyderne årligt. Spild og fråds af gode, danske skattekroner til fordel for nogle korrupte sydkoreanere.

Regeringen har netop fået vedtaget et forslag om et såkaldt sikkerhedskort, som skal bæres på arbejdspladser. Vi kan lige så godt kalde det Ausweis. Vedtaget i den bedste mening – men ikke siden den tyske besættelse har det været påbudt danskere at bære legitimation. Den vinkel burde pressen dyrke – i stedet for at råbe efter mere dokumentation.

Forrige weekend var det plejeforældrene, der var i vælten. Nu skulle det – akkurat som i nazi-bureaukratiet – indberettes, hvis der var brugt tvang. Altså helt ærligt. Hvis barnet har problemer med at indordne sig, så kan et par på låget gøre underværker, og lad os så komme videre. Så snakker vi ikke mere om det. Det er ligesom hele ideen.

Men nej, nu skal der skrives en rapport, der så kan følge den stakkels unge resten af livet og blive gransket og fulgt op på og hvad ved jeg. Den slags er kun til glæde for embedsmænd – og hjælper i hvert fald ikke et ungt menneske videre i livet.

Og skulle en arbejdsgiver finde på at give en skræddersyet habit til en skattet medarbejder, ja, så mener jeg også, at det skal kunne lade sig gøre uden skattevæsenets mellemkomst – og selvfølgelig uden bilag. Det er jo bare almindelig høflighed at sige tak for godt arbejde.

Alle disse rapporter, notater og bilag er en pine og en plage – for de dræber livsglæden, initiativet, kreativiteten, impulsiviteten og lysten til i det hele taget at gøre noget som helst. Lad os give flere gaver, kaste rapporterne i skraldespanden, drikke lidt mere champagne og ryge et par ordentlige, lårrullede havanesere i stedet for at være så mavesure. Det er da sjovere…

For resten - hvis pressen gik i Churchills bilag, ville de sikkert finde adskillige uholdbare bilag på champagne og cigarer, mens Hitlers anæmiske, asketiske og vegetariske livsførsel næppe ville give anledning til mange artikler på forsiden. Churchill var storryger og en drukmås – Hitlers diametrale modsætning, men det var altså Churchill, der vandt. Heldigvis!

* På rigtigt tysk hedder bilag Anlage.

Offentliggjort i Nordjyske Stiftstidende 13. juni 2014


Dagens høst

$
0
0
Kunst og jordbær
Malene holder flytteudsalg - og jeg scorede dette flotte billede.
Dagen begyndte lige på og hårdt med en tur på motorvejen.

Målet var Hjortshøj, hvor kunstneren og grafikeren Malene Guldager holder flytteudsalg. Jeg kender Malene fra årene i Grønland, hvor vi arbejdede lidt sammen. Hun er nu bosat i Danmark, hvor hun ernærer sig som kunstner - og vel at mærke en god en af slagsen.

Malene har besluttet at forlægge residensen fra det mørke Jylland til Sjælland - og i den anledning holdt hun flytteudsalg. Jeg har tidligere erhvervet et par af hendes maskebilleder, som jeg finder både sjove og temmeligt syrede.

Jeg fik da også et par stykker til, men hovednummeret, som fik mig på landevejen, var et godt tilbud på billedet "For mit indre blik", hvor Malene kombinerer sine pointillistiske eksperimenter med maskemotivet. Billedet er stort - 100 x 120 cm - og det står nu i spisestuen, mens jeg funderer over, hvordan jeg skal få plads til det i Grønlandssalen, som jeg i muntre øjeblikke kalder spisestuen.

Hjemturen bød på et besøg hos Harald Skrald (Nyborg), hvorfra jeg hjembragte et parti skruer til altanen samt tre flagermuslygter til den formidable pris af 14,95 stykket. Det er planen, at lygterne skal hygge ved havepejsen, når de mørke nætter vender tilbage.

Vel hjemkommet til Øland holdt der i øvrigt en bedaget rød Triumph Herald lige uden for huset. Den havde deltaget i et veteranløb - og havde opgivet ånden midt på vejen gennem Østerby. Jeg fik en snak med folkene, mens de ventede på fejebladet fra Falck - og mindedes en sommerlejr på Fur, hvor vi var en halv snes drenge i leder-Jørgens dengang flotte cremefarvede Triumph Herald.

Da jeg så skulle til at tage billederne ud af bilen, kom der en stor turistbus fyldt med pensionister på udflugt og stoppede foran huset. Det viste sig, at chaufføren var faret vild - og de burde på daværende tidspunkt have været i Gjøl. Noget af en omvej, men så fik de da set det smukke Øland.

Inden aftensmaden - en fin lille bøf af kalvemørbrad, nye kartofler og hvidløgssmør - blev der tid til en tur i jordbærrene. Og da jeg skylder et billede af årets jordbær, følger det nedenfor.

Må dagen i morgen blive lige så god...
Dagens høst af jordbær. Bærrene er små, men
ellers ganske fine i år.
Viewing all 2308 articles
Browse latest View live